Menu

1961 - 1968 Gymnasium 𝛃 Eerst even een reactie op het verhaal van Henk van Loon over dat kettelen. Haarscherp verwoord, Henk. Goh, wat hebben dat vaak gedaan in de pauzes. Ik zat op de barakken in 1961 in klas 1E. Daar hadden we o.a. frans van de heer Ligtvoet. Wat een ontzettend aardige droogkloot. Als een leerling "Le vache" zei, antwoordde Ligtvoet zonder ook maar een krimp te geven "Was er zeker een met een snor". Odulphus Lyceum: wat een onvergetelijk mooi instituut. Ik ben trots dat ik daar middelbaar onderwijs heb genoten, maar ook dat ik daar als mens gevormd ben. Ik had na 60 jaar geen hoge verwachtingen van deze reünie, maar ik heb met volle teugen genoten van het weerzien met een behoorlijk aantal klas- en tijdgenoten. We hebben de draad weer opgepakt, we wisselen veel foto's uit en proberen zo veel mogelijk weer in kaart te brengen. Heeft er iemand foto's van de barakkentijd?

Robin van Wessel
op 17-10-2024

Ontzettend bedankt voor de geweldige organisatie! Het was geweldig om na vele jaren een (te beperkt) aantal mensen we gezien te hebben. Ik heb veel gelachen en veel herinneringen opgehaald. Daarnaast ook veel goede verhalen gehoord, waarvan ik nog niet op de hoogte was (of schijnbaar toch vergeten ben). Tot over 5 jaar!

Olav Houben
op 30-09-2024

Bedankt voor de super organisatie van deze mooie reunie. Ik heb heel veel bekenden getroffen en gesproken. Ik herinner me deze school als een bijzonder actieve school, m.n. op het gebied van het organiseren van sociale activiteiten naast het lesprogramma .Bijzonder was ook dat ik bij de eerste lichting meisjes zat op deze jongensschool; een historisch moment kan je wel zeggen:) Op naar de volgende reunie!

Simone Poppelaars
op 29-09-2024

Nu schiet me een voorvalletje te binnen tijdens de geschiedenisles van meneer Van Bommel in de derde klas in het schooljaar '63/'64. Twee leerlingen, gezeten pal voor het bureau van de heer Van Bommel, ontvouwen plots een parapluie. Van Bommel sprak namelijk met nogal wat 'consumptie'. Hij kon er hartelijk om lachen. De betreffende twee scholieren uit onze klas waren .... van Dijk en Jan van Tuyn. In een van zijn

Henk van Loon
op 29-09-2024

Wat me van het hart moet, is de vroegtijdige dood van een paar klasgenoten uit de eerste, tweede, derde: Stefan Mens, Jaap Mreijen, Maarten Pontzen en van mijn allerbeste vriend Peter van Gestel.

Henk van Loon
op 29-09-2024

Een herinnering aan de dependance aan de Ringbaan-Zuid, ongeveer tegenover het stadion van Willem II, waar o.a. de jaargang 1961/'62 in de eerste klas zat. Op het zanderige terrein rondom de barakken speelden we het spel 'kettelen'. Vanwaar dit woord stamt of wie het verzonnen heeft, weet ik niet. Het ging als volgt: Op een geultje werd overdwars een langwerpig houtje gelegd; daar tegenaan een ander houtje, dat dan schuin omhoog stak. Met een ander stuk hout sloeg je op de bovenkant van het schuin opstaande houtje. Dat wervelde daardoor omhoog en je moest het zo lang mogelijk als je kon, steeds tikkend, in de hoogte houden om het dan met een 'loei' zo ver als je kon, van je weg te slaan. Het aantal tikken tegen het houtje en de geslagen afstand bepaalden de winnaar. Heeft iemand uit deze jaargang hieraan ook heugenis? Ik zat toen in 1D of 1E. Ik vind het jammer, dat ik op de reünie niemand van mijn klassen op school heb ontmoet. Wel heb ik gave gesprekken gevoerd met allerlei voormalige scholieren die ik indertijd niet heb gekend. Ook fijn gesproken met de heer Timmermans, van wie ik in de vierde en vijfde Duits heb gekregen.

Henk van Loon
op 29-09-2024

Het was ontzettend leuk om zoveel bekende gezichten na zoveel jaren terug te zien! En ook ik zou graag de qr-code voor de foto's alsnog ontvangen als dat kan.

Annette Gilijamse-Vissers
op 29-09-2024

Wat een leuk weerzien, gisteren! Het is helaas niet gelukt de QR-code te scannen voor de foto's. Kan ik een link krijgen? (Jaargang 1984-1991)

Hedwig Zeedijk
op 29-09-2024

Een leerlingenstaking m.b.t. carnaval, dat idd niet gevierd mocht worden, heeft ook nog eens plaats gevonden na 1962. In 1965 weigerden wij, een tiental leerlingen, op maandag na de eerste pauze terug de school in te gaan wegens carnaval. Dat werd uiteraard niet aanvaard door de leiding en de 'Sjoerd', zoals Van der Horst, de beminnelijke scheikundeleraar en conrector, werd genoemd, sloot ons buiten, dreigend met draconische straffen. Die hebben we gehad, maar kan ik me niet herinneren. Mij heugt eveneens het rookverbod op de cour. Daarom rookten we stiekem onder de aula - tussen de fietsen. Kwam er een surveillerende docent in de buurt, dan werd er luidkeels al van verre gewaarschuwd: "Vopo! Vopo!" ('Vopo' is de afko van 'Volkspolizist' uit de DDR. De Volkspolizei bewaakte de Muur en de grenzen.) Ooit naderde ons groepje de heer Reijerman, leraar Frans. Iedereen had zijn peuk rap uitgetrapt. Niet echter Arno Luyten, naar ik meen. Hij hield de brandende sigaret in de holte van zijn hand in de broekzak. Reijerman moet dat gezien hebben, want hij begon, zonder zijn bedoelingen bloot te geven, uitgebreid met ons te praten, net zolang totdat het voor Arno onmogelijk was zonder zijn hand te branden, de sigaret verborgen te houden. Henk van Loon 1961/'66 HBS A

Henk van Loon
op 28-09-2024

In 5 Beta waarschijnlijk rond 1971 hadden we scheikunde les van docent Chris Scheffers. Chris wou middels een proef laten zien dat als je een zout in water oplost het water elektriciteit geleidend wordt. Hoe doe je dat? Door het maken van een stroomkring waarin een lampje zit dat zal gaan branden zodra het zout opgelost is. Zo gezegd zo gedaan. Een bak met water gevuld. Het water en het lampje en alles met elkaar verbonden en in het stopcontact aangesloten. Alles werd dus door Chris in gereedheid gebracht. Daarna ging hij naar de aangrenzende ruimte waar allerlei spullen opgeslagen waren om het zout te pakken. Hij was dus even weg en meteen staat leerling Peter van den Dries op. Hij loopt naar de opstelling toe en draait het lampje los. Iedereen lachen. Vervolgens komt Chris terug met een pot zout. Hij draait het deksel los en gooit een schep zout in het bakje water met de stroomkring. Het lampje blijft uit ondanks het gebruis van het oplossende zout. Nou ja zegt hij, even roeren. Zo gezegd zo gedaan maar helaas het helpt niet. Dan nog maar een schep zout. Geen effect. Dan nog een. En weer niets. Nou, Chris begint alles na te kijken. Staat er stroom op het stopcontact? Zit de bedrading niet los?. Misschien moet de bak water geschud worden? Helaas. Ook het krabben achter zijn oren helpt niet. Ja, dan zit er nog maar een ding op: de Mol erbij halen. De Mol was amanuensis, helper bij natuur- en scheikunde practicum. Een zeer markant figuur, groot, zwart haar ondanks zijn al gevorderde leeftijd. Een hele grote aardige brombeer. En ja daar komt hij binnen, met Chris Scheffers achter hem aan. Brommend: HEBBEN ZE WEER DAT LAMPJE LOSGGEDRAAID. Hij stapt resoluut op de opstelling af, aarzelt geen moment en draait het lampje vast dat vrolijk begint te branden. Iedereen lag in een deuk. Ook Chris Scheffers die er wel de humor van inzag...

Paul van Eulem
op 27-09-2024

Inhakend op het carnaval heb ik erg goede herinneringen aan de vele feesten die op het Odulphus georganiseerd werden. Dies natalis, de oriëntatierit, droppings, sportdagen aan de Bredaseweg, de reünies en natuurlijk de popfestivals met in die tijd erg bekende bands als Kayak, Living Blues en natuurlijk Mr Albert Show wiens optreden door de politie werd afgebroken om 24:00 uur. Dat allemaal in de roerige jaren 70. Met Carnaval in de aula stond de drankvoorraad in de jongens kleedkamer voor de buitengym, achter het podium. Op woensdag na het Carnaval hadden wij, 4 HAVO 1976 het eerste uur buitengym. De drankvoorraad stond er nog en onze verleiding was te groot. Met flessen bier in de grote legerjacks, een jongen was zogenaamd geblesseerd, hadden we de meest bizarre gymles ooit. Volgens mij had Guus Spijkers het goed in de gaten, maar zoals gewoonlijk maakte hij ook daar geen probleem van. Het was een geweldige tijd!

Jan Willem Naaijkens
op 21-09-2024

Ik herinner mij als de dag van gisteren de leerlingenstaking omdat er voor Carnaval nog geen vrije middag af kon in 1962!!! Ik zat tot 1963 op het Odulphus HBS B. Tevens was ik bestuurslid van de leerlingen vereniging. CARNAVAL was destijds (19620 nog onbekend in het Tilburgse, hooguit werd het gevierd op besloten sport verenigings niveau. De pastoor had ergens rond begin 1900 Carnaval als verboden te vieren verklaard!!! De leerlingvereniging vroeg de schoolleiding op carnavals maandag om op dinsdagmiddag vrij te geven aan de school. Dat werd geweigerd , ook met het dreigement van: dan gaan we staken als er geen vrije middag komt. Aldus geschiedde. Maar de schoolleiding had toch rekening gehouden met een mogelijke staking en een op zijn Odulphiaanse slimme wijze de volgende aanpak gekozen. Op dinsdagmiddag staakten de leerlingen. De toenmalige conrector Weenen riep iedereen naar binnen. Slechts angstige eerste en tweede klassers deden dat. Hun namen werden genoteerd en ze mochten via de voordeur de school verlaten. Dat wisten wij hardliners die staakten niet. Wij stonden tot 16.15 uur in de snijdende koude wind buiten onder het afdak van de fietsen stalling te vernikkelen van de kou. De volgende dag werd aangekondigd dat iedereen die gestaakt had, die namen waren een dag eerder niet genoteerd! en dus gemakkelijk te vinden, een week later op de vrije woensdagmiddag voor straf op school moesten blijven. Dat deed niemand. Er kwamen geen sancties. Maar een jaar later werd er op Carnavals maandag WEL een middag vrij gegeven. Carnaval vieren in het openbaar in Tilburg was in 1963 geboren!!!

Ralph Russ
op 21-09-2024

Ik herinner mij als de dag van gisteren de leerlingenstaking omdat er voor Carnaval nog geen vrije middag af kon in 1962!!! Ik zat tot 1963 op het Odulphus HBS B. Tevens was ik bestuurslid van de leerlingen vereniging. CARNAVAL was destijds (19620 nog onbekend in het Tilburgse, hooguit werd het gevierd op besloten sport verenigings niveau. De pastoor had ergens rond begin 1900 Carnaval als verboden te vieren verklaard!!! De leerlingvereniging vroeg de schoolleiding op carnavals maandag om op dinsdagmiddag vrij te geven aan de school. Dat werd geweigerd , ook met het dreigement van: dan gaan we staken als er geen vrije middag komt. Aldus geschiedde. Maar de schoolleiding had toch rekening gehouden met een mogelijke staking en een op zijn Odulphiaanse slimme wijze de volgende aanpak gekozen. Op dinsdagmiddag staakten de leerlingen. De toenmalige conrector Weenen riep iedereen naar binnen. Slechts angstige eerste en tweede klassers deden dat. Hun namen werden genoteerd en ze mochten via de voordeur de school verlaten. Dat wisten wij hardliners die staakten niet. Wij stonden tot 16.15 uur in de snijdende koude wind buiten onder het afdak van de fietsen stalling te vernikkelen van de kou. De volgende dag werd aangekondigd dat iedereen die gestaakt had, die namen waren een dag eerder niet genoteerd! en dus gemakkelijk te vinden, een week later op de vrije woensdagmiddag voor straf op school moesten blijven. Dat deed niemand. Er kwamen geen sancties. Maar een jaar later werd er op Carnavals maandag WEL een middag vrij gegeven. Carnaval vieren in het openbaar in Tilburg was in 1963 geboren!!!

Ralph Russ
op 21-09-2024

Op de valreep het volgende; onze echtgenoot/vader Charles Simons was leerling en hij slaagde in 1947 voor HBS-b Zie photo links x ( red: helaas is het niet mogelijk hier foto's te plaatsen) Hij heeft het bericht in stadsnieuws nog gezien maar is jammer genoeg op 20 juli j.l. onverwachts overleden in de gezegende leeftijd van ruim 95 jaar In het 60 jarig jubileum boek hebben we deze aantekeningen gevonden van ongeveer 1991 waarschijnlijk voor een lezing ? Misschien zijn er meer oud leerlingen die die tijd hebben meegemaakt en zijn deze genoteerde wetenswaardigheidjes een leuk gespreksonderwerp Een mooie reunie toegewenst Fam Simons -Homburg P.s.: is deze brief iets voor in het gastenboek of is dat niet van toepassing?

Fam. Simons-Homburg
op 17-09-2024

Van 62 tot 68 heb ik op het gymnasium gezeten. Ik fietste met een groep vanuit Hilvarenbeek, in wat nu een treintje heet. Sterenborg, de concierge (later leraar), had veel consideratie met ons, omdat we vaak tegen de wind in moesten fietsen. En de eerste winter was het direct raak: de horrorwinter, met grote sneeuwhopen onderweg. Al die herinneringen, al die leraren, al die bijnamen! Heb laatst mijn oude schoolrapporten weer gevonden, en gemerkt dat ik als ideale leerling begon, maar wat later blijkbaar in de puberteit kwam, en maar net slaagde. Maar al met al was de school een prima begin van een mooi intellectueel leven: veel lezen, veel schrijven. Odulpus: jou zweren we trouw!

Hans Rohlof
op 16-09-2024

Wat staan hier weinig verhalen. Dat is niet goed. Ik kwam als enige leerling vanuit Gilze naar het Oldulphus. Sowieso hoog gegrepen vond men. Mijn leeftijdgenoten gingen voornamelijk naar het Theresia, maar ik had uitgezocht dat het Odulphus beter was. Let wel er was geen internet in die dagen, 1975 was mijn 1e jaar. Ik heb ook geen idee hoe ik dat heb gedaan. Er was veel twijfel over de haalbaarheid van dit project. Dus ik zat binnen no time op het gymnasium en uiteindelijk Atheneum B afgezwaaid. Het is wat. Ik kijk met hele leuke herinneringen terug op die tijd. Elke dag 20 kilometer fietsen. Oh ja niet elektrisch! Bestond ook nog niet. Ik heb een een paar bijzondere herinneringen, de eerste ik kwam uit een dorp in eenstadsklas en ik kwam van een jongensschool, inderdaad geen meisjes, dat bestond toen nog. Ik kwam in een stadskasteel want de uitenklas was vol. Geen probleem, maar wel een raar rooster en ik denk dat ik er toen wel wat timide bij heb gezeten. Op een dag komt de lerares naar mij toe en zegt: "Vind je het spannend Jack met al die meisjes?" Wel lief van haar om dat te vragen. En soms was het slecht weer, sneeuw en mist, dan vertrok je eerder. Kwam ik op school aan en dan was de les vervallen. Het weer was te slecht om naar school te komen. Zaten die leraren schaapachtig te kijken, Jack komt toch uit Gilze? Heeft niemand hem gebeld dan? Volgens mij hadden wij geen telefoon en was ik al onderweg voor zij wisten dat het sneeuwde. Ik kijk uit naar de school, het gebouw en alle lieve mensen van toen en de verhalen van de afgelopen 50 jaar.

Jack van Gils
op 14-09-2024

In september 1965 ging ik voor het eerst naar het Odulphus. Met de bus, want ik kwam uit Waalwijk. De eerste leerling uit Waalwijk! Dat kwam, omdat ik het op de H.B.S. in Waalwijk nogal had "begaoit". Meneer Janbroers wilde mij nog een kans geven. De sfeer was gemoedelijk, maar streng ; in pak met stropdas was verplicht. Eenmaal in de week naar de kapel en eenmaal in de maand naar de grote - nu afgebroken - kerk aan de Noordhoekring, waar wij soms angstig naar boven keken; immers was daar Marietje Kessels vermoord! In de derde klas bleef ik zitten. Nog een keer proberen en hoera....op naar de vierde klas H.B.S.-A. Ik had het echter wel gezien in Tilburg en ging naar de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen. Ook niet zo''n succes, want op een gegeven moment werd ik afgekeurd vanwege mijn ogen voor de officiersopleiding stuurman grote vaart. Het boek van Johan Fabricius werd gesloten! Dus: weer terug naar Tilburg waar sommige leraren mij met lede ogen zagen terugkeren. Het ging niet al te best. Het keurslijf paste mij niet meer. Na 73 (!) spijbeldagen , veel pilsjes in het cafe aan de Bredase weg (biljarten), was meneer Van der Horst dolblij dat hij van mij af was. Toch nog een getuigschrift gekregen , 3-jarige H.B.S. en de zegen na. En dan? Dan maar staatsexamen. Nog geslaagd ook! Omdat ik vond goed te kunnen schrijven ben ik Nederlands gaan studeren; mede te danken aan de lessen van de heren Donders en Eligh. Eerst gewerkt als corrector-vertaler bij een uitgeverij en daarna in dienst bij het Vluchtelingenwerk en het ministerie van C.R.M.. Uiteindelijk aan de bak bij het O.M.O.en later bij het R.O.C.. Ik heb 35 jaar voor de klas gestaan; alle schooltypes behalve HAVO .Eerlijk gezegd vond ik de vakanties en het salaris het mooiste van het onderwijs! Het ga u allen goed.

Adrien van Zelst
op 10-09-2024

Leuk om de reacties te lezen! Albert Oomen, wij hebben elkaar later nog in Nijmegen een paar keer ontmoet. Mag ik op jouw lijstje aanvullen: "de Snoek" en Jan Coerwinkel, docent geschiedenis maar meer maatschappelijk betrokken dan wij destijds hadden kunnen vermoeden. Vind ik.

pieter wijnheymer
op 23-08-2024

Aan mijn Odulphus tijd 1965 - 1972 bewaar ik dierbare herinneringen. Enkele docenten van destijds : kolonel Bouwman (wiskunde), dhr. Charpentier (Frans), djr van Zundert ( natuurkunde), dhr Scheffers ( conrector / scheikunde), mw.Burmanje en dhr Bal ( wiskunde), Als mede organisator van Pius X , betrokken bij muzikale optredens van Q65 - Cuby and the Blizzards , The Watts etc. Lid van de radio-club o.l.v. natuurkundeleraar van Zundert met uitstapjes naar de radiotelescoop in Dwingeloo. Jaarlijkse dropping met inzet van legertrucks o.l.v. Kolonel Bouwman. Met de introductie van de Mammoetwet, ik meen in 1970 , werd het Odulphus een gemengd Lyceum. De eerste meisjes namen schuchter plaats in de schoolbanken.

albert oomen
op 15-08-2024

Die oud colonel wiskunde leraar Bouman herinner ik me maar al te goed. Ben benieuwd klasgenoten te ontmoeten uit de periode 1962-1970 en vooral uit de HBS-b klassen 1968-1970 Tot ziens op 28 september. Rob. M

Rob de Kanter
op 10-08-2024